"ИСТОРИЯ АРМЕНИИ УХОДИТ КОРНЯМИ В ТЕ ВРЕМЕНА, КОГДА ДАЖЕ ЕВРЕИ ХОДИЛИ В ЗВЕРИНЫХ ШКУРАХ"
Трехкратный обладатель "Хрустальной совы" и обладатель "Бриллиантовой совы" игры "Что? Где? Когда?", известный интеллектуал Борис Бурда поделился своими мыслями об армянской культуре, истории и кулинарии:
"Для того, чтобы лучше понять мир, нужно подробнее посмотреть на Армению. История Армении забирается корнями в те времена, когда, может быть, даже евреи ходили в звериных шкурах. В Армении особенно заметно как древность и современность сливаются в одно целое. В армянской истории и культуре заложено все: все современные проблемы уже посетили Армению в III-IV веке. Армянская культура - это увесистое дерево с очень глубокими корнями в культурах очень большого количества стран.
Армянская кулинария архаична как китайская, разнообразна как итальянская и сбалансирована как великая средиземноморская кухня. Я все время удивлялся, как можно реализовывать навыки строителя, поэта, архитектора, конструктора и даже балерины в обыкновенной кулинарии. Но все это можно увидеть, наблюдая за тем, как 5-6 женщин готовят армянский лаваш. Среди множества замечательных музеев Армении я надеюсь когда-нибудь увидеть музей армянской кулинарии".
https://thirdforceplus.blogspot.com/2023/03/1920-2012.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/11/blog-post_26.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/05/blog-post_4.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2023/02/1792-1866.html
***
«Հայաստանի պատմության արմատները հասնում են մինչև այն ժամանակներ, երբ նույնիսկ հրեաներն էին գազանների մորթի կրում»
«Հաղճապակյա բու»-ի և «Ադամանդե բու»-ի մրցանակակիր, հայտնի ինտելեկտուալ, ազգությամբ հրեա Բորիս Բուրդան կիսվել է իր մտքերով հայկական մշակույթի, պատմության և խոհանոցի մասին.
«Աշխարհն ավելի լավ հասկանալու համար պետք է ավելի խորը, ավելի մանրամասն հետազննել Հայաստանը: Հայաստանի պատմության արմատները հասնում են մինչև այն ժամանակները, երբ, հնարավոր է, նույնիսկ հրեաները գազանների մորթի էին կրում: Հայաստանում ավելի վառ է արտահայտված հնի և նորի միաձուլումը մեկ ամբողջության մեջ: Հայկական պատմության և մշակույթի մեջ կա ամեն ինչ. բոլոր ժամանակակից խնդիրներն արդեն այցելել են Հայաստան III-IV դարերում: Հայկական մշակույթը դա մի հսկա ծառ է, որի արմատները հասնում են բազմաթիվ երկրների մշակույթին:
Հայկական խոհանոցը չինականի պես հին է, իտալականի պես` բազմաբնույթ և միջերկրածովային հզոր խոհանոցի պես` հավասարակշռված: Ես միշտ զարմանում էի, ինչպես կարելի է իրականություն դարձնել շինարարի, պոետի, ճարտարապետի, նախագծողի և նույնիսկ բալետի պարուհու հմտությունները սովորական խոհարարության մեջ: Բայց այս ամենը կարելի է տեսնել, հետևելով, թե ինչպես են 5-6 կանայք պատրաստում հայկական լավաշը: Հայաստանի բազմաթիվ հիանալի թանգարանների մեջ, ես հուսով եմ, մի օր կտեսնեմ հայկական խոհանոցի թանգարան»:
Պատրաստեց ՝ Վահրամ Աղաջանյանը
"Երրորդ ՈՒժ Պլյուսի" թերթի գլխավոր խմբագիր
https://thirdforceplus.blogspot.com/2023/03/1920-2012.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/11/blog-post_26.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/05/blog-post_4.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2023/02/1792-1866.html
***
"THE HISTORY OF ARMENIA GOES BACK TO THE TIMES WHEN MAYBE EVEN JEWS WALKED IN ANIMAL SKINS"
Three-time winner of the "Crystal Owl" and the owner of the "Diamond Owl" of the game "What? Where? When?", the famous intellectual, Jew by nationality Boris Burda shared his thoughts on Armenian culture, history and cooking:
"In order to better understand the world, we need to take a closer look at Armenia. The history of Armenia goes back to the times when, perhaps, even Jews walked in animal skins. In Armenia, it is especially noticeable how antiquity and modernity merge into one. Everything is embedded in Armenian history and culture: all modern problems have already visited Armenia in the III-IV century. The Armenian culture is a weighty tree with very deep roots in the cultures of a very large number of countries.
Armenian cuisine is archaic like Chinese, diverse like Italian and balanced like great Mediterranean cuisine. I have always wondered how it is possible to implement the skills of a builder, poet, architect, designer and even a ballerina in ordinary cooking. But all this can be seen by watching 5-6 women prepare Armenian lavash. Among the many wonderful museums of Armenia, I hope someday to see the Museum of Armenian cuisine."
https://thirdforceplus.blogspot.com/2023/03/1920-2012.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/11/blog-post_26.html
https://thirdforceplus.blogspot.com/2022/05/blog-post_4.html
Комментариев нет:
Отправить комментарий